skrämmande verklighet

Såg precis på en dokumentär på Netflix. The human experiment. Väldigt informativ och seriös var den, och till stor del även skrämmande. Den handlade om mycket, men huvudtemat var kemikalier, närmare bestämt kemikalier som finns i våra vardagsprodukter. Alltså, schampoo, smink, tvätt/diskmedel, rengöringsmedel till och med byggmaterial. Detta är mer relevant för befolkningen i USA, eftersom de har andra lagar och regler kring krav på testning av produkter före de släpps på marknaden än de vi har inom EU. Men oavsett, allt de visade, all statiskt, ökningen av cancer, oförmåga att få barn, ökningen av diabetes, adhd, bröstcancer i både män och kvinnor, mycket kopplat till olika typer av kemikalier som vi använder varje dag. Med andra ord; riktigt jävla farliga kemikalier.

Jag går så ofta runt och känner mig paranoid och löjlig över försiktighetsåtgärder jag tar för att känslan av alla t.ex "zero" produkter smakar konstigt, är dessutom kalori-befriade och passar helt utmärkt till vår hälsotrend som vi lever i just nu. Varför känns det inte rätt att köpa sådant? Varför ska man ersätta näring (dvs ofta fett) med kemikalier eller helt och hållet TA BORT kalorier för att behålla sin fina kropp som bara är ett svar på en modern fåfänga. Det är här det börjar bli skrämmande.... Är vi faktiskt bara pjäser i ett spel? Går vi på detta alldeles för lätt eftersom vi vet för lite om vad det är vi väljer att ha på talriken? Eller på våra ansikten? Eller i duschkabinen när vi tvättar oss?

Hur maktlös är man inte när information inte finns tillgänglig?
Allvaret kan ligga i de minsta valen vi tar. Om det står mellan att köpa saft med socker i, eller köpa saft som är en "zero"-produkt. Varför inte "zero"? Det är ju nyttigare! Och gott!
Socker är inte så farligt om man äter någorlunda okej mängd av det. Trycker du i dig en muffin i timmen är det så klart inte heller bra, och ja, socker är beroendeframkallande men har man lite självrespekt och disciplin så är det inget som stoppar dig från att unna dig det där fredagsgodiset.

Man är liksom fast mitt-emellan över vad som är nyttigt och vad som är onyttigt idag. Debatterna över vilka dieter som är bäst, vilka produkter som är bäst och vilka som är de största bovarna i samhället, är oändliga. Vad ska man tro på? Vad räknas som paranoia och vad är faktiskt farligt för en?

Kommentarer:

1 Farsan Baloo:

Nåväl - kroppsideal har funnits i alla tider och är inget specifikt för just vår tid. Tvärtom.

Men kemikalier är det. Det nya forskningen tittar på är "cocktails" - dvs blandning av olika medel som alla i sig är ofarliga men som i kombination med varandra ger oönskade effekter.

Där ryker min älskade Fun Light!

Svar: Håller med, kroppsideal har alltid funnits! Bara att idag känns det som att man väljer en sida, antingen är du smal och hälsosam, eller fet och ohälsosam. Man drar ibland en för hastig slutsats när det kan vara så olika faktorer som spelar in.
Haha, Fun Light ja! Inte så FUN längre xD
Rebecca Somfai

Kommentera här: