Första månaden i Indien

Kors och tvärs genom Indien. Vi har både varit i öst norr och befinner oss just nu på västkusten. Jag kan säga att känslan av att vara här i Indien och anpassningen till det resande livet bara i sig är en resa. Först av allt så lär man sig att uppskatta allt som är basic hemma, en ren toalett, en ordentligt dusch och lite personligt utrymme. Det går inte en sekund när man kliver ut genom dörren från hotell eller tåg då främlingar inte ska komma fram och prata. "Taxi, madam?" "Where are you from" "Can I please take a picture?"
Efter vi hade varit i Khajuraho med de erotiska templen så tog vi oss till den heliga staden, Varanasi. Vi bodde nära en Ghat, alltså vid trapporna nära vattnet. Där pågick cermonier och många badade även i vattnet, drack det och yngre barn lekte. En dag såg vi även en människa brännas på ett bål. Fötterna stack ut mellan veden och de slickade lågorna. Hela tiden bearbetar jag in intryck och kan inte nu riktigt förklara hur det kändes. Allt liv sägs ha fötts i staden och med störst sannolikhet når du även Nirvana genom att brännas i Varanasi. Gatorna var smala och många kor gick lösa runt i gränderna.

Kolkata var nästa destination. Myllrande av människor. Vi åkte till den botaniska trädgården och såg Banayaträdet, 200 år gammalt vars rötter sträckte sig på enorm yta. Trädet växte liksom över oss och omfamnade oss som ett nät över och runtomkring oss.

Efter Kolkata kände vi för en paus från den intensiva folkmassan och drog oss upp mot Shimla. Där var det även svalkande klimat. Bara att vara i staden kändes lugnande. Jag fick enorm svindel men utsikten var helt makalös. Jag tappade andan. Shimla ligger över 2000 m över havsnivå och det tog en stund att acklimatisera sig. Vi tog det populära vandringstråket upp till Jakhutemplet, till apguden Hanumans ära. Han stod så högt upp och vakade över staden i sin orangea gestalt. Hade det inte varit mulet när vi var uppe skulle vi sett Himalaya.

Nu är vi i den pulserande staden Mumbai. Här stannar vi bara en natt för att ta oss ner till stränderna i Goa. Där planerar vi att stanna en längre tid och slappna av. Helt underbart!